postheadericon Rodzaje kieliszków do podawania wina

Zaleca się stosowanie kieliszków szklanych i przezroczystych, aby móc docenić kolor i odcienie wina (wyjątkowo używa się kieliszków barwionych, aby degustować białe wino w Alzacji i Nadrenii). Kieliszki te, posiadają lekkie zagięcie (nie tak widoczne jak w kieliszkach do koniaku) i górną część dosyć szeroką. Pozwala to na jak najlepsze zachowanie aromatu, szeroki kieliszek pozwala na lepsze obserwowanie odcieni wina. Najczęściej podaje się dwie trzecie kieliszka i później wino pije się powoli, aby móc wychwycić różne aromaty. Ważnym wyjątkiem w kształcie kieliszków do wina są kieliszki do win musujących, takich jak szampan. Takie wina pijemy w kieliszkach wydłużonych i wąskich. Dlatego bardzo ważne jest posiadać w domu odpowiednie zestawy kieliszków i dobierać je w ten sposób, aby można było przekształcić zwykłe spożywanie wina w niezapomniane doświadczenie. Pamiętając o tym, nasi goście będą zadowoleni, a my będziemy doskonałymi gospodarzami. Należy zapamiętać jedną prostą regułę, kieliszki o czubku szerokim do win czerwonych i długie i wąskie kieliszki do win musujących.

Leave a Reply

Search
Archives