Dieta dla biegacza

Każdy sport wymaga poświęceń, do których zaliczamy zarówno treningi, które należy wykonywać regularnie, jeśli chce się coś osiągnąć, jak i dietę, tak ważną przy ćwiczeniach. Dzięki odpowiedniej diecie możemy dostarczyć organizmowi potrzebnych związków odżywczych, bez których uprawianie sportu wiązałoby się z pogorszeniem zdrowia.

Jaka dieta najlepsza jest dla biegaczy?

Najważniejszymi składnikami w diecie dla biegaczy są białka (jako budulec masy mięśniowej), ale także węglowodany i tłuszcze, bez których organizm nie mógłby pozyskać energii potrzebnej do wysiłku fizycznego.

Pokarmy bogate w białka to między innymi: mięso, ryby, jajka, nabiał oraz nasiona roślin strączkowych (groch, ciecierzyca, soczewica, soja).

Źródłem tłuszczów są: oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy i pestki, żółtka jaj, masło czy tłuste ryby morskie.

Z kolei bogatą kopalnię węglowodanów stanowią: owoce, kasze (np. jęczmienna, gryczana, bulgur), makaron, ryż, nasiona roślin strączkowych, płatki (np. owsiane, jaglane, żytnie).

Biegając, należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dobrym rozwiązaniem będą płyny izotoniczne.

Parę zasad

W czasie treningu lepiej nie jeść, gdyż może wystąpić „kolka”, która uniemożliwi nam bieganie. Ważny jest tzw. „posiłek regeneracyjny”, czyli potreningowy. Musi być bogaty w białka, tłuszcze oraz węglowodany i uzupełniać stracone podczas wysiłku kalorie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *