Liposomalna witamina C – na co działa?

Często się przeziębiasz? Czujesz, że ostatnio jesteś trochę przemęczony? Szybciej dopada Cię poczucie senności? Rozwiązaniem na Twoje problemy okaże się liposomalna witamina C. Czym się różni od „zwykłej”? Sprawdź w dalszych fragmentach naszego poradnika.

Czym jest?

Jako liposomalną witaminę C rozumie się cząsteczki witaminy C, które występują w lipidowej osłonce. Dzięki takiej ich postaci nie dochodzi do podrażnień w układzie pokarmowym. Co więcej, notuje się o wiele lepszą wchłanialność witaminy C w postaci liposomalnej niż „standardowej”. Biorąc chociażby te dwa argumenty pod uwagę, warto uwzględnić w swym codziennym zbilansowanym jadłospisie dodatkową suplementację. Na rynku dostępnych jest mnóstwo rozmaitych preparatów, na przykład szeroki wachlarz atestowanych wyrobów proponuje Sklep Swanson. Nie potrzebujemy recepty od specjalisty oraz żadnych badań medycznych. Na pewno dobrej jakości preparat bazujący na liposomalnej witaminie C nie zaszkodzi, oczywiście jeżeli będziemy się trzymać zaleceń producenta znajdujących się na ulotce produktu.

Jak dokładnie działa?

Idealnie jest stosować witaminę C w opisywanej postaci, kiedy odczuwamy nagły spadek formy i nasza kondycja nie jest za dobra. Systematyczne zażywanie charakteryzowanego suplementu gwarantuje podniesienie odporności, tworząc barierę układu immunologicznego, a co za tym idzie chroni przed atakiem wirusów. To złoty środek na zapobieganie grypie. Kwas askorbinowy, bo tak inaczej określa się witaminę C liposomalną, jest doskonale znany także w dermatologii, ponieważ jak żaden inny naturalny preparat sprzyja procesowi gojenia się ran. Dodatkowo, korzystnie oddziałuje na stan uzębienia oraz dziąsła. Wielokrotnie przeprowadzane analizy naukowe wskazują jasno, że regularne dawkowanie solidnego wyrobu na bazie witaminy C liposomalnej zapewnia większą przyswajalność żelaza i poprawia humor. Poza tym, to remedium na pierwsze oznaki starości- jako przeciwutleniacz, redukuje tempo pracy szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dla porównania, klasyczna tabletka witaminy C wchłania się mniej więcej w sześćdziesięciu procentach, podczas gdy witamina C liposomalna jest wchłaniana w ponad dziewięćdziesięciu pięciu procentach!

Gdzie szukać?

Kwas askorbinowy występuje w różnych artykułach spożywczych- od cytrusów, które słyną z obfitości witaminy C w każdej postaci, przez acerolę, rokitnik, czy czarną porzeczkę. Sporo tego cennego dla zdrowia składnika posiadają także zielone warzywa typu szpinak, papryka, brokuły. Bogactwo liposomalnej witaminy C znajduje się również w kiszonej kapuście oraz dzikiej róży. Dużo bardziej komfortowym „wydaniem” kwasu askorbinowego jest natomiast preparat suplementowy chociażby z wyżej wspomnianej strony sklepswanson.pl – certyfikowany, sprawdzony i wygodnej w codziennym zastosowaniu kapsułkowej postaci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *