Zielona herbata jest doskonale znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Odpowiednie dodatki mogą nie tylko wesprzeć jej korzystne działanie, lecz także urozmaicić jej smak.
Zielone herbaty powstają z liści, które zostały poddane suszeniu od razu po zebraniu z krzewów, jeszcze zanim rozpoczął się proces ich fermentacji. Dzięki temu tego rodzaju susz herbaciany zachowuje najwięcej cennych składników. Dlatego właśnie picie tego napoju ma aż tyle korzyści dla zdrowia.
Jaki jest wpływ zielonej herbaty na zdrowie?
Zielona herbata ma działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że pomaga w usuwaniu z organizmu wolnych rodników. W ten sposób przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Badania potwierdzają też jej wpływ na neutralizację toksyn związanych z występowaniem choroby Alzheimera. Napój ten zwiększa również wrażliwość na insulinę, przez co może uchronić przed rozwojem cukrzycy. Pomaga ponadto walczyć z otyłością, ponieważ pobudza przemianę materii i przyśpiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. W ten sposób pośrednio pomaga chronić przed wszystkimi niebezpiecznymi schorzeniami związanymi z nadmierną masą ciała, m. in. chorobami układu krążenia. Nie można też zapominać o pobudzających właściwościach herbacianego naparu – jego spożycie podnosi koncentrację i dodaje energii.
Jak sprawić, by picie zielonej herbaty było przyjemnością?
Nie ulega wątpliwości, że warto włączyć zieloną herbatę do swojej codziennej diety. Co jednak w przypadku, gdy nie przepadamy za jej smakiem lub po pewnym czasie zaczął się on nam już nudzić? W obu sytuacjach doskonałym rozwiązaniem jest sięgniecie po zieloną herbatę z dodatkami. Być może rozsmakujemy się w naparze z dodatkiem maliny lub pigwy. Możliwe, że przypadną nam do gustu mieszanki z bardziej egzotycznymi składnikami, np. z mango, opuncją, papają czy granatem.
Napar z zielonej herbaty warto pić z różnymi dodatkami. W sklepach takich jak Big-active.pl znajdziemy bogatą ofertę mieszanek, które nie tylko zagwarantują wyśmienity smak, ale też zapewnią dodatkowe korzyści dla organizmu.